СУМЩИНА МАЄ СТАТИ ЦЕНТРОМ УКРАЇНСЬКОГО КОНОПЛЯРСТВА

На цьому під час брифінгу наголосив заступник голови Сумської облдержадміністрації Віталій МАКСИМЕНКО, розповідаючи про проєкт «Створення агро-туристичного кластеру «Слобожанське коноплярство» – візитівки та одного з «магнітів» Сумщини та України»

Цей проєкт увійшов до Топ-6 переможців конкурсного відбору проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄС.

«Сумська облдержадміністрація є переможцем цього конкурсного відбору проектів. Ми посіли 6 місце серед 94 проєктів за напрямом «Диверсифікація підприємницької діяльності у сільській місцевості» (Сільський розвиток). Маємо амбітну мету, яка співпадає з місією проєкту «Сумська область – центр українського коноплярства», і розуміємо свою відповідальність щодо її реалізації, – зазначив Віталій Максименко. – На Сумщині, як ніде, зосереджений науковий потенціал, є відповідна підприємницька активність та зацікавленість, розвинений напрямок промоції цієї культури. Тому у нас є впевненість в тому, що цей проєкт буде реалізований і це буде новий виток історії розвитку коноплярства».

За його словами, загальна вартість проєкту становить понад 20,7 млн грн. Передбачається фінансування проєкту з державного бюджету в обсязі 14, 1 млн грн. Решта – кошти замовника та кошти інвесторів.

«Ми розуміємо, що тема конопель донедавна знаходилась в інформаційному вакуумі. Тож цим проєктом ми хочемо змінити стереотипи, які є в суспільстві щодо цієї рослини. Будемо проводити масштабну промокампанію в Україні щодо використання ненаркотичних конопель у побуті широкими верствами населення», – наголосив Віталій Максименко.

Довідково. В Україні здавна вирощували коноплі. Розкопки свідчать, що народи, які населяли територію сучасної України, використовували різні вироби з конопляної сировини ще понад чотири тисячоліття тому. Український побут не можна уявити без цієї рослини. Конопляна олія та насіння були невід’ємною складовою традиційних українських страв. З конопель ткали одяг, готували їжу та виробляли багато інших важливих у господарстві речей. 

Коноплярство на території нашої країни успішно розвивалося до Першої світової війни, потім темпи уповільнилися, проте в 1950-ті роки Україна була серед найбільших світових експортерів конопель (коноплі займали 3-е місце серед прядильних рослин після бавовни та льону), розвивалися технології переробки, в т.ч. і в Сумській області.

Після широкої кампанії в 1960-х роках заборони конопель в світі, науковцями Сумщини були продовжені  дослідження з селекції та технологій вирощування конопель. Фахівцями Інституту луб’яних культур Національної академії наук України, що розташований у Глухові, були створені перші в світі сорти конопель, які не містять наркотичних речовин.

Коноплі, мінімально виснажують ґрунти, можуть замінити бавовну, з якої виготовляють целюлозу, тканини, біологічну упаковку, біо-паливо та інші корисні продукти (для прикладу, вартість паперу з конопель на 30% нижче, ніж з деревини, гектар технічної  коноплі може дати до 6 тонн целюлози з циклом дозрівання конопель у 120 днів). Фінляндія є прикладом збереження лісів та виготовлення паперу з конопель.

 Зараз в світі відомо більше 50-ти тисяч найменувань продукції, яку можна виробляти з конопель, і це ніяк не пов'язане з її психотропними властивостями. Окрім наукових досліджень в Сумській області вже є значний досвід виготовлення продукції з технічних конопель, для прикладу,  конопляний сир, конопляна олія, екопосуд, шпагат, еко-композити на основі конопель.

Відео за посиланням: https://www.facebook.com/1438029333168005/videos/473883873748157